Op zoek naar video voor een website? Misschien zijn stockvideo's een optie?

Mooie beelden maken een website echt af... zo schreven we eerder al in ons blog over stockfoto's. Maar de snelheid van het internet, zelfs op mobiele apparaten, laat steeds meer toe dan statische beelden. De vraag naar video op de plaats van foto's word daardoor steeds groter. Maar het is niet altijd een optie om een complete bedrijfsfilm te laten maken, het budget kan niet toereikend zijn, maar ook de locatie van het bedrijf kan minder mooi zijn dan dat je wilt uitstralen. In die gevallen is het gebruik van rechtenvrije stockvideo misschien een oplossing?

Een overzicht van de meest populaire stockvideo websites

Voor het zoeken en downloaden van rechtenvrije stockfoto's kun je veelal terecht op de verschillende stockfoto websites, maar er zijn ook websites die zich puur richten op het aanbieden van video. Hieronder geven we een overzicht van de meest populaire stockvideo websites van dit moment. Er zijn naast de websites in dit overzicht ook websites met gratis stock video, die bespreken we verderop in dit artikel.

Gratis stockvideo's

Naast de bovenstaande stockvideo websites waar je tegen betaling terecht kunt zijn er ook een aantal aardige sites met gratis stock video.

videos.pexels.com Pexels Videos maakt het je gemakkelijk, je zoekt eenvoudig gratis stock footage voor je website, promofilm/bedrijfsfilm of wat dan ook. Alle aangeboden videos zijn volledig gratis voor persoonlijk en commercieel gebruik.

coverr.co zegt zich te specialiseren in prachtige, gratis videos voor je homepage. Iedere maandag voegen ze 7 nieuwe stockvideos toe aan hun archief. Ze hebben zelfs een eenvoudige handleiding gemaakt om in een paar klikken de geselecteerde video te downloaden en aan je homepage toe te voegen.

videvo.net is een verzameling volledig gratis HD stock video materiaal en motion graphics voor elk project. De rechtenvrije bliblotheek bevat momenteel ruim 2.700 HD clips, iedere week worden er nieuwe video's toegevoegd.

Update 25/10/2019:
mazwai.com is een site met een collectie van meer dan 300 gratis filmische video's in hoge kwaliteit. Het materiaal is hand geselecteerd en zonder problemen te gebruiken.

Update 3/6/2021:
pikwizard.com is een verzameling van meer dan 1.000.000 gratis afbeeldingen en video's. Meer dan 20.000 daarvan vind je op geen enkele andere stockfoto website. Er worden dagelijks nieuwe items toegevoegd.

Is YouTube of Vimeo geen optie dan?

Zoeken via YouTube of Vimeo kan soms prima bruikbare videobeelden opleveren, maar niet alle beelden die aangeboden worden zijn rechtenvrij. Het is soms zelfs niet duidelijk wat de oorspronkelijke bron van de videobeelden is. Daarom is het niet aan te raden om zomaar video's die op YouTube staan te gebruiken voor een commercieel project.

Overigens is er op Vimeo een groep gebruikers die wel prachtige gratis HD beelden aanbied: vimeo.com/groups/freehd. Ze schrijven zelf: "All clips you find in this group I give away for free use in your productions!"

Vragen of opmerkingen?

Ontbreekt er een goede (gratis) stockvideo website in dit overzicht? Of heb je vragen of opmerkingen? Laat dan een reactie achter op dit bericht of neem contact met ons op.