Adobe Firefly Verlaat Bèta en Maakt AI-Generatie Beschikbaar voor Commercieel Gebruik

Sinds de aankondiging in maart 2023 heeft Adobe's Firefly onze nieuwsgierigheid gewekt. Mocht je het gemist hebben, dit is het gebruiksvriendelijke antwoord van Adobe op de steeds populairder wordende generatieve AI kunsttools. Dit slimme model is getraind met behulp van Adobe Stock-materiaal en allerlei vrije afbeeldingen, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over auteursrechten.

Adobe Firefly is klaar voor commercieel gebruik!

Dankzij zijn respectvolle karakter hebben gebruikers vertrouwen gekregen in de capaciteiten van Firefly. Als gevolg hiervan zijn er meer dan twee miljard afbeeldingen gegenereerd terwijl de motor nog in bèta was. Firefly ondersteunt ook meer dan 100 talen, waardoor het in staat is om opdrachten van klanten over de hele wereld te begrijpen en verwerken.

Nu, na een "ongeëvenaarde" testronde, is Firefly klaar voor een officiële release, waardoor alles wat met dit model wordt gegenereerd commercieel kan worden gebruikt.

Met commerciële beschikbaarheid kunnen gebruikers nu assets genereren op Firefly met behulp van nieuwe 'Generative Credits' die zijn opgeslagen in hun Creative Cloud-, Express- en Experience Cloud-abonnementen.

Nadat de inclusieve Generative Credits zijn opgebruikt, kunnen abonnees extra pakketten aanschaffen vanaf US$4.99 per maand voor 100 credits voor een probleemloze workflow. Als alternatief kunnen ze doorgaan met het genereren van afbeeldingen en teksteffecten zonder extra kosten, maar met langzamere snelheden.

Photoshop integratie

Firefly is geïntegreerd in Photoshop via de Generative Fill-functie, waarmee gebruikers eenvoudige tekstopdrachten kunnen gebruiken om afbeeldingen te creëren en te bewerken, en Generative Expand, dat scènes buiten hun kaders brengt. In Illustrator voedt het Generative Recolor, de mogelijkheid om snel paletten te bedenken voor vectoren. Met Adobe Express, het AI-aangedreven alles-in-één creatie- en bewerkingsprogramma voor gebruikers van alle ervaringsniveaus, kunnen klanten afbeeldingen en teksteffecten oproepen met eenvoudige beschrijvingen via Firefly.

Verder zegt Adobe: "Om brede toegang tot Generatieve AI-workflows mogelijk te maken, bevatten Creative Cloud betaalde plannen nu de nieuwe Firefly-webtoepassing, een speeltuin om AI-ondersteunde creatieve expressie te verkennen, en Express Premium, de alles-in-één creativiteits-app met nieuwe generatieve AI Tekst naar Afbeelding- en Teksteffecten-functies die het snel, eenvoudig en leuk maken om opvallende social media-berichten, video's, afbeeldingen, PDF's, flyers, logo's en meer te ontwerpen en te delen."

De Adobe Firefly for Enterprise-laag is ook "nu algemeen beschikbaar voor bedrijven om AI-generieke content zelfverzekerd in te zetten," aldus het bedrijf. Naast het kunnen genereren van afbeeldingen op basis van Adobe Stock, open-source en publiek domein content, kunnen bedrijfsklanten binnenkort hun uitgebreide modellen trainen met merkassets. Daarnaast stimuleert een nieuw platform voor bedrijven, genaamd Adobe GenStudio, hun inspanningen op het gebied van generatieve AI door "content-ideatie, creatie, productie en activering" mogelijk te maken.

Geen inbreuk op intellectuele eigendomsrechten

Adobe is er vrij zeker van dat Firefly-output geen inbreuk zal maken op intellectuele eigendomsrechten en belooft zelfs gebruikers te vrijwaren die worden aangeklaagd voor auteursrechtschending. Voor meer transparantie voegt het echter 'Content Credentials' toe - of een "digitale 'voedingswaarde-etiket'", zoals het ze noemt - aan de metadata van door Firefly gegenereerde assets, zodat mensen weten of een afbeelding door mensen of door AI is gemaakt.

"Met meer dan twee miljard afbeeldingen gegenereerd tijdens de bètafase, luidt Adobe Firefly een nieuw tijdperk in van creatieve expressie voor klanten in elk segment," zegt David Wadhwani, president van Digital Media Business bij Adobe. "De adembenemende mogelijkheden van Firefly gecombineerd met de uitgebreide tooling van onze Creative Cloud-apps, Express, de Firefly-webtoepassing en Adobe Experience Cloud, bieden makers ongeëvenaarde kansen om met generatieve AI op nieuwe, rijke en productieve manieren te werken."

Afbeelding: Adobe