Het einde van PHP 7.4: hostingproviders maken de overstap. Zijn er updates nodig aan jouw website?

In de razendsnelle wereld van webontwikkeling is verandering onvermijdelijk. We merken dat een aantal van de hostingproviders van onze klanten hebben besloten om afscheid te nemen van PHP 7.4. PHP is een programmeertaal die wij gebruiken voor het bouwen van websites. Omdat PHP 7.4 verouderd is en niet meer word ondersteund door de makers van PHP word hij uitgefaseerd. Als je website op PHP 7.4 (of ouder) draait en je hostingprovider besluit om die niet meer toe te staan heeft dat gevolgen voor je website. Er zijn dan (waarschijnlijk) updates aan je website of (Dualler) CMS nodig. 

Je website klaar maken voor PHP 8.0 of hoger

Websites die wij bouwen maken gebruik van de programmeertaal PHP die op de webserver draait. En daar is jouw website niet uniek in, meer dan 80% van de websites maakt gebruik van PHP. Er zijn verschillende versies van de programmeertaal PHP. De meeste webservers draaien op PHP 7.x. Maar die versies wordt niet meer ondersteund door de makers. Actie is dus nodig!

Ondersteuning PHP 7.4 is gestopt en PHP 8.0 stopt

Sinds januari 2023 zijn de ontwikkelaars van PHP gestopt met het uitbrengen van updates voor versie 7.4 en vanaf november 2023 stoppen ze ook met het uitbrengen van update voor PHP 8.0. Daarom is het noodzakelijk dat je website en (Dualler) CMS klaar gemaakt worden voor PHP 8.1 of hoger. Dat is nodig om ook een nieuwere versie in te kunnen stellen bij je hostingprovider. Zo blijft de beveiliging van je website up-to-date en blijft je website goed werken.

Er zijn al een aantal providers die in de afgelopen maanden aangegeven hebben PHP 7.4 niet meer te leveren. Voor klanten die bij Antagonist of Hostnet zitten bijvoorbeeld, hebben we al actie moeten ondernemen omdat hun websites niet meer werkten.

Voordelen van de nieuwere PHP-versies

PHP 8.1 biedt verschillende voordelen ten opzichte van PHP 7.4. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

  • Prestatieverbeteringen: PHP 8.1 heeft optimalisaties en verbeteringen in de prestaties ten opzichte van PHP 7.4. Hierdoor kunnen PHP-toepassingen sneller en efficiënter werken, waardoor de laadtijden van websites worden verkort en de algehele responsiviteit wordt verbeterd.
  • Nieuwe functies: PHP 8.1 introduceert nieuwe functies en verbeteringen in de programmeertaal. Deze nieuwe mogelijkheden stellen ontwikkelaars in staat om geavanceerdere en efficiëntere code te schrijven. Enkele van deze functies omvatten betere ondersteuning voor asynchrone programmering, nieuwe datatypes en verbeterde patroonovereenkomstige expressies.
  • Verbeterde typeveiligheid: PHP 8.1 bouwt voort op de typeveiligheidsfuncties die werden geïntroduceerd in PHP 7.4. Het biedt strengere typecontroles en verbeterde foutdetectie tijdens de ontwikkeling, waardoor het gemakkelijker wordt om potentiële programmeerfouten op te sporen en op te lossen.
  • Verhoogde beveiliging: PHP 8.1 bevat beveiligingsverbeteringen en bugfixes die de algehele stabiliteit en veiligheid van PHP-applicaties verhogen. Met elke nieuwe versie worden mogelijke beveiligingslekken aangepakt en worden best practices voor beveiliging in de programmeertaal geïmplementeerd.

Het upgraden naar PHP 8.1 biedt dus voordelen op het gebied van prestaties, nieuwe functies, typeveiligheid en beveiliging. Het stelt ons als ontwikkelaars in staat om te profiteren van de nieuwste mogelijkheden van de programmeertaal en ervoor te zorgen dat onze websites/applicaties efficiënt werken en beschermd zijn tegen potentiële kwetsbaarheden.

Wat gebeurt er als we niet overstappen naar een hogere PHP-versie?

Als je website draait op PHP 7.4 of ouder en we ondernemen geen actie, dan zal hij waarschijnlijk fouten gaan vertonen of zelfs offline gaan. Wanneer dat gebeurt is afhankelijk van wanneer jouw hostingprovider besluit om te stoppen met het aanbieden van PHP 7.4. Doorgaans zou je een mail of melding moeten krijgen wanneer dat het geval is. Maar door ons nu al actie te laten ondernemen voorkom je dat je website niet meer (goed) werkt op het moment dat dat gebeurd.

Wil je dat wij je site alvast klaarmaken voor de nieuwe PHP-versie?

Wil je dat wij nu al actie ondernemen? Dan volstaat een e-mailtje of een telefoontje. We inventariseren dan even wat dat inhoudt aan tijd voor jouw website en Dualler CMS. Afhankelijk van de leeftijd van de site en de mogelijkheden van de hostingprovider is het meer of minder werk om je site klaar te maken voor PHP 8. En om het bij je hostingprovider zo in te stellen dat je webserver op PHP 8.1 of hoger (afhankelijk van de mogelijkheden) gaat draaien natuurlijk.

  • Als je een website hebt met het Dualler CMS dan zal het updaten ongeveer 4-6 uur werk per website/taal zijn, het daadwerkelijk aantal uren is uiteraard wel afhankelijk van het aantal modules/maatwerk en de leeftijd van je website.
  • Als je site geen gebruik maakt van het Dualler CMS maar van WordPress kan het vaak binnen 1-2 uur opgelost worden, maar het kan ook zijn dat het gebruikte template of een van de gebruikte plugins verouderd is en dat er daardoor (veel) meer tijd nodig is.
  • Als je een website hebt met de MonTay SiteManager dan verwachten we ook ongeveer 4-6 uur werk voor het updaten, ook hier is dat weer afhankelijk van het aantal modules/maatwerk en de leeftijd van je website.

Mogen wij je helpen?

Uiteraard is het aan jou om ons de opdracht te geven om je site klaar te maken voor de nieuwe versie van PHP. Maar als we je hierbij kunnen helpen neem dan contact met ons op. We inventariseren dan voor je wat technisch noodzakelijk is voor jouw website(s). We maken dan een overzicht voor je met daarbij de aanbevolen werkzaamheden en de geschatte uren.

Neem contact op en zorg dat jouw website er klaar voor is »