Jaaroverzichten 2023 en interactief vermaak voor in de Kerstvakantie

Het einde van het jaar is in zicht, en zoals gebruikelijk worden we weer overspoeld met indrukwekkende jaaroverzichten die een terugblik werpen op het afgelopen jaar. In 2023 hebben diverse online bronnen hun inzichten en hoogtepunten gedeeld, waaronder enkele die je zeker niet wilt missen. Laten we eens kijken naar de meest opvallende jaaroverzichten en ontdek enkele boeiende online spelletjes om jezelf te vermaken tijdens de Kerstvakantie.

Jaaroverzichten 2023

Check bijvoorbeeld de 40 beste nieuwe websites van 2023 (samengesteld door webdesignerdepot.com), Review of The Year 2023 (opgedeeld in verschillende categorieën zoals Graphic Design, Digital, Illustration & animation en Photography, opgesteld door It’s Nice That) of Spotify Wrapped 2023 (jouw sounddtrack van 2023 op Spotify). En als laatste een overzicht van de zoektrends in Nederland van 2023 met zoekwoorden als Stemwijzer en ChatGPT in de top 5: Google bracht het in kaart.

Vermaak voor in de Kerstvakantie

Na het doornemen van alle jaaroverzichten is het tijd om te ontspannen en te genieten van enkele leuke online spelletjes. Hier zijn een paar interactieve bronnen om je Kerstvakantie nog leuker te maken.

Kun jij het woord raden? XYZ Toy is een woordraadspel waarbij de aanwijzing in de typografie zit. Elke tegel bevat een letter in een lettertype gegenereerd door Google AI, wat visuele aanwijzingen onthult voor het winnende woord. Vergroot elk letterteken om de details van de typografie te zien en doe je gokken door op de lege tegels te tikken. Je hebt vijf kansen voordat het spel voorbij is. Hoe ver kom jij?

Staredown met een kunstwerk? Staring Contest is bedacht vanuit een eenvoudige gedachte: wat als we gewoon kunst zouden bekijken? Vaak laten we in kunstgalerijen onze blik snel over werken glijden, overweldigd door de hoeveelheid en de tijdslimiet. Voor niet-professionele kunstkijkers is het lastig om echt even stil te staan en te observeren. Dit spel kwam tot stand door na te denken over momenten waarin we wél langdurig naar iets kijken, vergelijkbaar met een staarwedstrijd. Bijzonder genoeg stimuleert het spel reflectie over de diverse technieken en ideeën die kunstenaars gebruiken bij het afbeelden van gezichten. Of het nu gaat om slechts enkele verf stipjes voor ogen of het minutieuze detail van een hyperrealist, het focussen op gezichten in kunstwerken biedt een boeiende manier om in te zoomen op details, of je nu meedoet aan een staarwedstrijd of niet...

Cello-virtuoos? Viola the Bird is 's werelds eerste "vogel-tuoso" in snaarinstrumenten, gecreëerd door David Li, die eerder samenwerkte met Google Arts & Culture aan Blob Opera. Ongeacht je muzikale vaardigheden, kun je Viola de Bird helpen om op zijn door de cello geïnspireerde instrument te spelen en een speelse muzikale reis te maken van zijn thuis in het wild naar de concertzaal van zijn dromen. Een interactief muziekexperiment dat zowel leuk als educatief is. Viola the Bird is een manier voor iedereen om meer te leren over snaarinstrumenten en hun eigen creativiteit te verkennen door middel van muziek.

Zingen of praten? Word Synth is een leuke manier om met spraak en muziek te spelen. Deze experiment stelt je in staat om spraak en muziek op een leuke manier te combineren. Typ eenvoudig enkele woorden en stel ze in op je eigen melodie. Je kunt de melodie veranderen met je muis of toetsenbord en verschillende stemmen, toonladders en meer verkennen.

Mocht je je nu nog vervelen, ga dan een lekker stukje wandelen of fietsen tussen de buien doorFijne vakantie!