Veilige verbindingen en hoger in Google door SSL certificaten

Voor een website of webshop is het van belang dat bezoekers met een veilig gevoel gegevens achterlaten op je website, of dat nu om iDEAL-betalingen gaat of om het invullen van een contactformulier. Om je bezoekers dat veilige gevoel te geven is een SSL-certificaat nodig. Met SSL wordt de informatie op je website versleuteld verzonden zodat die gegevens niet onderschept kunnen worden. Er zijn verschillende soorten certificaten, als je kiest voor de meest uitgebreide dan zien de bezoekers van je website een groene adresbalk met je bedrijfsgegevens. Zo is meteen duidelijk wie je bent en dat je versleuteling in orde is, essentieel voor extra vertrouwen van je bezoekers en een hogere ranking in Google.

Wat is SSL?

SSL staat voor Secure Sockets Layer en zorgt ervoor dat de datastroom tussen de website en de bezoeker niet leesbaar is voor anderen. Vertrouwelijke informatie die klanten naar een website sturen (zoals wachtwoorden, persoonsgegevens of betaalinformatie) kan gestolen worden. Hackers worden steeds slimmer; websites worden gekopieerd waardoor het lijkt dat je op de goede website zit maar in werkelijkheid zit je op een vervalste website waardoor je gevoelige informatie weggeeft aan criminelen. SSL geeft een website identiteit.

De voordelen van SSL

 • De datastroom tussen de website en de bezoeker is goed beschermd en kan niet gelezen worden door derden;
 • Geen browserwaarschuwingen meer bij klanten i.v.m. niet vertrouwd certificaat;
 • Beveiliging zichtbaar voor klanten door groene adresbalk (alleen bij EV-certificaat), de ‘s’ achter http, het slotje in de browser en het logo van het certificaat;
 • Creëert vertrouwen bij klanten: de website is betrouwbaar en de gegevens van de bezoeker worden beschermd;
 • Vertrouwen resulteert in meer verkeer en transacties op de website. Onderzoeken hebben aangetoond dat de aanschaf van een SSL- certificaat kan leiden tot 5% of meer omzetverhoging. Een SSL-certificaat kan dus ook worden ingezet als marketinginstrument, want meer websitebezoekers zorgt voor meer transacties en klanten die terugkeren. Dit resulteert in een sterkere merknaam en maakt de investering dus zeker de moeite waard!

Welk SSL-certificaten zijn er?

Het verschil in prijs en kwaliteit tussen de verschillende SSL-certificaten zit met name in het validatieproces. Voordat een SSL-certificaat wordt uitgegeven vindt er een validatie plaats. Dit proces kent 3 niveaus:

 • Domain Validation: Validatie van de aanvrager vindt nagenoeg realtime plaats op basis van whois-gegevens.
 • Organization Validation: Bovenop de validatie van het domein zelf controleert de uitgevende instantie of de aanvrager ingeschreven staat bij het bedrijvenregister.
 • Extended Validation: Bovenop de validatie van het domein zelf, stuurt de aanvrager extra documentatie aan de uitgevende instantie en is er persoonlijk contact.

 

Er zijn een aantal merken SSL-certificaten:

 • Symantec – Marktleider op het gebied van SSL-certificaten en wereldwijd het meest herkend.
 • GeoTrust – Nummer 2 grootste uitgever van SSL-certificaten. Goedkoper dan VeriSign omdat het minder naamsbekendheid heeft.
 • Thawte – Een van de oudste providers van SSL-certificaten.
 • Comodo – Snelst groeiende SSL-uitgever. Garanderen beste prijs-kwaliteit verhouding te leveren. Zeer breed productaanbod.
 • RapidSSL – Budget SSL-certificaat.

Welk certificaat het meest geschikt is voor jouw situatie of die van je klant, hangt sterk af van de persoonlijke situatie.

Hogere Google ranking door SSL

Wanneer je je website beveiligt met SSL en dit doet voor alle pagina's, wordt dit door Google beloond met een hogere klassificering. Op dit moment weegt dit nog niet heel zwaar, maar binnenkort gaat Google hier, onder de vlag ‘HTTPS everywhere’, meer consequenties aan verbinden. De reden dat Google online veiligheid hoger op de prioriteitenlijst heeft gezet, is dat Google haar gebruikers wil beschermen tegen hackers die via open netwerken je online gedrag kunnen traceren en misbruiken. Google wil dit door middel van dataversleuteling tegengaan.

Vragen of opmerkingen?

Ben je op zoek naar een passende SSL (HTTPS) oplossing voor jouw website of webshop? Of heb je vragen of opmerkingen? Laat dan een reactie achter op dit bericht of neem contact met ons op.

Contact opnemen