Op zoek naar foto's voor een website? Misschien zijn stockfoto's een optie?

Mooie sprekende foto's maken een website echt af. Zelf foto's maken voor een website is daarom vaak niet echt een geschikte optie. De meest voor de hand liggende oplossing is het inschakelen van een professionele fotograaf. Maar wat als er nog niets te fotograferen valt, er geen tijd is voor een fotoshoot of er simpelweg een beperkt budget beschikbaar is? Dan is het gebruik van rechtenvrije stockfoto's misschien de oplossing!

Een overzicht van de meest populaire stockfoto websites

Voor het zoeken en downloaden van rechtenvrije stockfoto's kun je op tal van websites terecht. Het aanbod is divers, denk aan generieke stockfoto's van objecten, dieren en mensen, maar ook aan foto's van beroemdheden/sporters. Daarnaast worden soms 3D objecten, vectoren en videobeelden aangeboden. Hieronder geven we een overzicht van de meest populaire stockfoto websites van dit moment. Er zijn naast de stock websites in dit overzicht waar tegen betaling stockphotos gekocht kunnen worden ook websites met gratis stock beelden, die bespreken we verderop in dit artikel.

Echt Nederlandse foto's nodig?
Op zoek naar een specifiek Nederlandse foto? Een verkeersbord of persfoto bijvoorbeeld, dan kun je terecht bij een van deze beeldbanken:

Gratis stockfoto's

Naast de bovenstaande stockfoto websites waar je tegen betaling terecht kunt zijn er ook een aantal noemenswaardige sites met gratis stock photos.

unsplash.com is een website die iedere 10 dagen 10 nieuwe gratis hoge resolutie foto's publiceerd. Benoemenswaardig is de knop 'Made with Unsplash', die geeft een overzicht van wat downloaders met de foto's hebben gemaakt, inspiratie voor designers.

pexels.com bied volgens de site zelf 'een verzameling van de beste gratis stockfoto's op een plek'. Ze hebben op moment van schrijven meer dan 2.000 foto's in het archief en iedere week voegen ze ongeveer 35 niewe hoge resolutie stockfoto's toe. Alle foto's worden door de redactie met de hand geselecteerd uit diverse gratis stock archieven. Ze voegen alleen afbeeldingen toe van hoge kwaliteit toe en daarbij letten ze ook op de licentie die op de foto's rust. Alle foto's op pexels.com zijn volledig rechtenvrij.

StockSnap.io is een gratis stock photo website met foto's die vrij zijn van copyright. Je kunt eenvoudig zoeken naar foto's, maar ook sorteren op datum, populariteit, aantal keer bekeken of aantal keer gedownload.

picjumbo.com is een site met volledig gratis stockphotos voor commerciele en persoonlijke doeleinden. De aangeboden beelden zijn kwalitatief hoogstaand en toepasbaar. Er is een (betaalde) plugin voor Photoshop waarmee je direct in Photoshop naar stockbeelden kunt zoeken.

publicdomainarchive.com is een website met 100% gratis stockfoto's, volgens de website komen er iedere week nieuwe foto's bij. Alles wat je nodig hebt voor een design-project, allemaal public domain beelden.

foter.com is een website met ruim 228 miljoen gratis stockfoto's (aldus de website zelf). Er is een plugin voor WordPress waarmee vanuit WordPress direct naar gratis stockfoto's gezocht kan worden.

freeimages.com voorheen bekend als sxc.hu, is een stockfoto site die al wat langer mee gaat, naar eigen zeggen bieden ze 350.000 rechtenvrije beelden aan van meer dan 30.000 fotograven. Let op: boven en onder de zoekresultaten worden een rijtje betaalde stockfoto's van iStock aangeboden als een soort van reclame voor istockphoto.com.

www.dreamstime.com/free-photos is een onderdeel van de stockfoto site dreamstime.com waar een beperkt aantal gratis beelden wordt aangeboden.

Update 22/3/2016:
dashmote.com is een jonge startup in Amsterdam met volgens eigen zeggen 'het grootste aanbod in gratis en betaalde stockfoto's'. Ze bundelen de beste en meest authentieke stockfoto leveranciers op één platform. Om het zoeken naar de ideale foto makkelijk te maken hebben ze een gepersonaliseerde zoekmachine. Geen zorgen over copyrights, en je zit niet direct vast aan een duur abonnement. Probeer het eens uit.

Update 25/3/2016:
pixabay.com is een stock website waar je volgens de maker meer dan 590,000 gratis fotos, vectorafbeeldingen en illustraties kunt vinden. Alle afbeeldingen en video's op Pixabay zijn vrij vana copyrights. Je mag ze download, aanpassen en overal voor gebruiken zonder te betalen, zelfs voor commercieële toepassingen. De moeite waard!

Update 21/9/2017:
stockio.com is een website die naast gratis stockfoto's ook vectors, iconen, fonts en video aanbied. Er zijn duizenden bestanden waar je uit kunt kiezen, allemaal voor persoonlijk en commercieel gebruik. Er worden regelmatig nieuwe bestanden toegevoegd. Je kunt eenvoudig zoeken en downloaden gaat eenvouidg zonder een account aan te maken.

Update 4/4/2018:
pikwizard.com is een verzameling van meer dan 100.000 gratis afbeeldingen. Meer dan 20.000 daarvan vind je op geen enkele andere stockfoto website. Er worden dagelijks nieuwe afbeeldingen toegevoegd, het doel is om uiteindelijk meer dan 1 miljoen afbeeldingen aan te bieden. Een pluspunt van deze site is het grote aantal bruikbare foto's met mensen erop, die worden zelden aangeboden op gratis websites.

Update 21/2/2019:
photos.icons8.com is weer eens iets anders. Het is namelijk een tool waarmee je je eigen stockfoto's kunt 'maken'! Mix en match modellen, achtergronden en objecten om precies die foto te krijgen die je nodig hebt voor je website. Daarna exporteer je de afbeelding voor gebruik online en in print (let op: deze dienst is niet geheel gratis, sommige opties zijn betaald).

Echt gratis?
Let goed op bij het downloaden van de foto's, soms staat er vermeld dat de foto's aan voor persoonlijk gebruik gratis zijn. Daarnaast is het vaak zo dat er verplicht gesteld wordt dat de fotograaf een naamsvermelding krijgt.

Is Google Afbeeldingen geen optie dan?

Zoeken via Google Afbeeldingen kan soms prima beelden opleveren, maar omdat het vaak niet duidelijk is of de beelden rechtenvrij zijn en wat de oorspronkelijke bron van de beelden is, is het niet aan te raden om zomaar foto's die gevonden zijn via Google Afbeeldingen te gebruiken op een website.

Vragen of opmerkingen?

Ontbreekt er een goede (gratis) stockfoto website in dit overzicht? Of heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een reactie achter op dit bericht of neem contact met ons op.