Wat is IBAN en welke schrijfwijze hanteer je op je website of drukwerk?

Hulp bij IBAN (International Bank Account Number)

IBAN is de afkorting van International Bank Account Number, een internationaal rekeningnummer dus. Een IBAN is in elk land op dezelfde manier opgebouwd, maar kan in lengte verschillen. Je IBAN bestaat uit je 'oude' rekeningnummer met wat toevoegingen. Voor je 'oude' rekeningnummer komt eerste de landcode (NL voor Nederland), dan een controlegetal (twee cijfers), dan de code van de bank (in Nederland vier hoofdletter) en één of meerdere nullen. IBAN wordt voor alle betalingen binnen Europa gebruikt. Een IBAN kan 15 tot 34 tekens bevatten, in Nederland heeft een IBAN 18 tekens.

Welke schrijfwijze van IBAN hanteer je op je website of drukwerk?

Voor huisstijldrukwerk (brieven, facturen enz.) en websites waar je je IBAN wilt vermelden hanteer je de volgende standaard schrijfwijze: NL00 (spatie) BANK (spatie) 0123 (spatie) 4567 (spatie) 89. Bijvoorbeeld: NL00 BANK 0123 4567 89.

De afkorting van de bank wordt altijd in hoofdletters geschreven.

Wat moeten we met BIC?

Consumenten en bedrijven moesten in het verleden voor grensoverschrijdende betalingen zowel de IBAN als de BIC (Bank Identifier Code) aanleveren bij een betaalopdracht aan de bank. Dit was nodig om betaaltransacties tussen banken uit te wisselen. Bedrijven en consumenten kunnen bij het geven van een betaalopdracht in euro's binnen het SEPA-gebied volstaan met alleen een IBAN. Voor binnenlandse betalingen vanaf 1 februari 2014, voor grensoverschrijdende eurobetalingen vanaf 1 februari 2016. De bank voegt dan zelf de BIC toe om de betaalopdracht goed te kunnen verwerken.

Het is raadzaam om BIC voorlopig nog te vermelden op je briefpapier, zeker als je ook zaken met het buitenland doet. BIC is straks voor eurobetalingen binnen Europa niet langer nodig, maar dit kan nog tot (uiterlijk) 1 februari 2016 duren. Buiten Europa blijft de BIC wel in gebruik. Voor binnenlandse betalingen faciliteren banken dat consumenten en bedrijven geen BIC meer hoeven aan te leveren samen met de IBAN. Als een klant vanaf een buitenlandse rekening jouw factuur wil betalen heeft die klant je BIC nodig.

Kan ik een IBAN bepalen als ik het 'oude' rekeningnummer weet?

Je kunt via onderstaande tool van een 'oud' rekeningnummer een IBAN bepalen. Kies eerst voor het juiste land. Je krijgt dan een formulier voor dat specifieke land. Voor Nederland vul je het rekeningnummer in (zonder spaties of punten) en kies je de bank. Voor België heb je het banknummer van de bank nodig en het rekeningnummer.

www.iban.com/calculate-iban

Mocht bovenstaande tool niet werken dan kun je ook deze proberen:

ibannl.org/iban-check/

Heb je hulp nodig bij het plaatsen van IBAN op je drukwerk of website?

Als je hulp nodig hebt bij het aanpassen van je IBAN op je huisstijldrukwerk of website kan Dualler je helpen. Neem gerust contact op om te zien hoe we kunnen helpen.

Contact opnemen